Het ontstaan van een reus in Lessenbos

Het oorspronkelijk idee om een lessenbosse reus te maken kwam van de leden van de toenmalige Jeugdclub, opgericht in 1997 onder het voorzitterschap van Johan Henne. Dit idee werd voorgesteld samen met verschillende andere te realiseren projecten. Dit project werd meteen prioritair en het comité fixeerde vrijwel onmiddellijk het Bierfeest van 1999 als streefdoel voor de realisatie ervan. Alle daaropvolgende activiteiten moesten dus op 2 jaar tijd voor de nodige fondsen zorgen. Men moest ook nog een representatief thema vinden voor Lessenbos. Wat vertegenwoordigt het best het dorp Lessenbos ? Eenmaal de vraag gesteld, moest men een antwoord vinden. Lessenbos is het meest gekend om zijn porfieren steengroeven. Maar in het naburige Lessen (hoofdstad van de entiteit) zijn er ook. De meeste reuzen van Lessen zijn trouwens geïnspireerd op deze steengroeven en de steenkappers (Cayoteux). Iets creëren wat reeds bestaat heeft geen zin. Men moest dus iets anders vinden.

Toen ontstond het idee om een “Bierkoning” te maken omdat Lessenbos eveneens gekend is om zijn “Bierfeest” (dit feest wordt nu de “Zomerfeesten” genoemd). Na enig beraad, werd dit thema te beperkend bevonden. Inderdaad dit feest is enkel verbonden aan de Animatieclub en daarbij is deze traditie redelijk recent (toen bestond het nog maar iets meer dan 20 jaar). Nee, men moest iets vinden waar alle lessenbossenaars zich in konden terugvinden. Zo is men op zoek gegaan naar de oudste vereniging van het dorp. Na enige opzoekingen bleek dit de schuttersgilde te zijn, een sportieve traditie die dateert uit de Middeleeuwen. En zo, koos men er dus uiteindelijk voor om een “Boogschutter” te maken.

De Boogschutter

Het project werd gerealiseerd in een recordtijd dankzij verschillende factors. Allereerst door de organisatie van een weekend “open-boerderijen” in de Witte Hoeve in juni 1998. De eigenaar stelde ons voor om er een drinkhal te installeren. Met deze winst hebben wij twee derden van de constructie van de reus kunnen financieren. Voor het laatste deel werd er beroep gedaan op de gulheid van de lessenbossenaars. Een gift van de “Fifty One Club” van Lessen was eveneens welkom. Tenslotte schonk de Senioren Animatieclub in 2000 de gesculpteerde handen.

Wat zijn huidig vorm betreft, die een middeleeuwse “boer boogschutter” voorstelt, werd zijn uitrusting in juni 2004 nog uitgebreid. Tijdens de “3de Zomerfeesten” overhandigde men hem, ter ere van zijn 5de verjaardag, een halsketting met het wapenschild van Lessenbos (laatste ontbrekende element van het oorspronkelijke project).

De reus werd gezegend tijdens een Heilige Mis op zaterdag 19 juni 1999. Hij werd toen verklaard tot de vertegenwoordiger van de lessenbossenaars en de ambassadeur van het dorp. Een missie die nog steeds gerespecteerd wordt door de dragers, thans verenigd in een eigen comité.

De reuzen, een lokale traditie

De streek van Aat en Lessen staat bekend om hun optochten met reuzen en meer bepaald dansende reuzen. De omliggende dorpjes ontsnappen ook niet aan deze regel; dat is nu ook het geval in Lessenbos. Het is ook dankzij het bestaan van een dynamisch dragerscomité in Lessen dat de lessenbosse reus is kunnen ontstaan. Wij nemen dan ook deze gelegenheid te baat om hen, en in het bijzonder Yvonne Vandervelde, Ludovic Tilly en Ronny Debilde, te bedanken voor hun waardevolle hulp.

Wij wensen eveneens te vemelden dat er naast de reuzen van de Cayoteu (waaronder : El Cayoteu, Mlle Saint-Roch, M. et Mme du Cordant, Roc du Cayau, El Petit Jules, René Magritte en le Thérapeute) ook andere reuzen in de streek bestaan : le baudet Mina in Wannebecq, M. et Mme du Culant en le Prince Carnaval in Deux-Acren, l’Avocat van Papignies, de reus Pimpon van de brandweer van Lessen, Angélique van Ogy en de laatste nieuwkomer, Sébastien de Tramasure van Lessen.